Ήταν η πιο Dune εβδομάδα, ή μήπως Blade Runner και κάτι από Mad Max; Ο ουρανός βάφτηκε πορτοκαλί, η Αθήνα θύμισε πλανήτη Άρη αλλά εγώ δεν είδα live τίποτα απ’όλα αυτά.
Ο λόγος ότι εκείνη τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, βρέθηκα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Harper’s Bazaar με το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ), με θέμα «Women Who Dare: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Τέσσερα διαφορετικά πάνελ με διακεκριμένους ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο της πολιτικής, του επιχειρείν, του πολιτισμού, αλλά και της επιστήμης συζήτησαν θέματα που αφορούσαν την ισότητα των φύλων, την ίση εκπροσώπηση, τη φαινομενικά θηλυκή βιομηχανία της μόδας, αλλά και την ανάγκη κατάρριψης των έμφυλων στερεοτύπων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η θεωρία μπορεί (και πρέπει) να παραχωρήσει τη θέση της στην πράξη.
Ένιωσα τυχερός που βρέθηκα σε μια κατάμεστη αίθουσα με κοινό που άκουγε επιτυχημένες γυναίκες να μιλούν για θέματα όπως Το Γυναικείο Leadership σε έναν Ανδροκρατούμενο Κόσμο, την Ψυχική Υγεία και Παραγωγικότητα, το Δόγμα του «it’s OK not to be OK», Ένα Βήμα Πίσω – Μητρότητα vs Καριέρα και Η Θέση της Γυναίκας στη Βιομηχανία της Μόδας. Βιωματικές ιστορίες, οράματα για το μέλλον, απαιτούμενες αλλαγές σε έναν κόσμο που αποζητά την ισότητα, παγιωμένες αντιλήψεις που αφήνονται στο παρελθόν και άλλα τόσα inspiring πράγματα που ακούστηκαν στην αίθουσα και είχαμε να συζητήσουμε μετά, στο cocktail που ακολούθησε.
Μια μέρα με τόσα βαριά ατμόσφαιρα, λοιπόν, βρέθηκα σε μια αίθουσα τόσο φωτεινή, τόσο ηλιόλουστη και γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον, της ισότητας, της συνεργασίας, της ζωής. Για το μέλλον του κόσμου δεν είμαι σίγουρος με τις φωτογραφίες που έβλεπα να ανεβαίνουν στα social με την αφρικανική σκόνη. Μάλλον ζούμε την αποκάλυψη. Τουλάχιστον κάποιες γυναίκες τολμούν και αλλάζουν τον κόσμο με τις πράξεις τους. Κι όσο αυτός ζήσει.
Παράλληλα, στην Αθήνα συμβαίνουν κι άλλα υπέροχα. Λίγα μετρά μακριά από το Μέγαρο Μουσικής, στην αρχή της Κανάρη, στο Κολωνάκι, η Allouche Βenias Gallery φιλοξενεί από τις 12 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου μία έκθεση που είχα τη χαρά να δω στην πρώτη της μέρα. Rue Des Fleurus, το όνομά της.
Στη Rue des Fleurus ήταν το σπίτι της Gertrude Stein στο Παρίσι, διάσημο ως τόπος συγκέντρωσης πρωτοποριακών καλλιτεχνών και συγγραφέων, όπως ο Pablo Picasso, ο Ernest Hemingway, ο Henri Matisse, ο F. Scott Fitzgerald και ο Paul Cézanne, που σύχναζαν εκεί, βράδια Σαββάτου. Ήταν ένας κεντρικός πολιτιστικός κόμβος που συγκέντρωσε τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και στοχαστές της εποχής, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις πνευματικές ανταλλαγές.
Ως φόρο τιμής στην πρωτοποριακή επιρροή της Stein, αυτή η έκθεση προσκαλεί τους θεατές να βυθιστούν σε μια ζωντανή εξερεύνηση της ατμόσφαιρας του σαλονιού και της διαρκούς επίδρασης της στην καλλιτεχνική έκφραση. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά της Stein, ενώ στοχάζεται σε θέματα ταυτότητας, γλώσσας, αφαίρεσης και πρωτοπορίας. Ο χώρος της γκαλερί έχει μετατραπεί πλήρως σε σαλόνι, γεμάτο με έργα από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες που είτε έχουν εκθέσει σε όλο τον κόσμο είτε είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται σε αυτό το κομμάτι της καλλιτεχνικής σκηνής. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Emily Yong Beck, Jake Clark, James Drinkwater, Liam Fallon, Humberto Poblete Bustamante, Alexandra Doré, Jordy Kerwick, Anastasia Kourkouta, Mevlana Lipp, Vasilis H., Markella Ksilogiannopoulou, Natalia Markeniosaka, Vasi , Vincent Pocsik, Stefan Rinck, SOCKO, Filippos Telesto, Charis Vlahos.
Μιλώντας για τέχνη και επιτυχημένες γυναίκες, μία που ξεχωρίζω τόσο για την έμπνευσή της, όσο και για το ήθος και το ταλέντο της, είναι η Ζωή Ξεμαντήλωτου, founder & designer των Nesō Studio κοσμημάτων που λατρεύω.
«Μας αρέσει η δουλειά σου και ταιριάζει πολύ στο περιοδικό μας» ήταν η φράση που η Ζωή διάβασε ξανά και ξανά ένα πρωί στο inbox του e-mail της. Ήταν από την Conde Nast και το Vanity Fair που ήθελε να τη φιλοξενήσει στις σελίδες του. Μια διεθνής πρώτη αναγνώριση που ήρθε χωρίς επιδίωξη, χωρίς ακόμα να έχει μιλήσει για το brand της σε φίλους και γνωστούς. Τέτοιες στιγμές τύχης συμβαίνουν σε ανθρώπους σαν εκείνη, με πηγαία θετικότητα, απόλυτη αγάπη για τις επιλογές ζωής και σιγουριά πως η ροή θα καταλήξει τα πράγματα εκεί που αξίζει πραγματικά. Όταν δημιούργησε το Nesō Studio σκοπός της ήταν η αυθεντικότητα, η μοναδικότητα, ακόμα και μέσα από σπάνιες τεχνικές κατασκευής. Όπως αυτή η αρχαιοελληνική τεχνική με κερί που εφαρμόζει και λίγοι γνωρίζουν, καθώς πρόκειται για μια τεχνική με βάσεις στη μικρογλυπτική που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Αντίστοιχα, επηρεασμένα από την αρχαία Ελλάδα είναι και τα κοσμήματά της, καθώς εκείνη την περίοδο το κόσμημα είχε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και οι πολύτιμες πέτρες έδειχναν το αξίωμα στη ζωή. Αξίζει να ανακαλύψεις τη δουλειά της -αν δεν το ‘χεις κάνει ήδη.
Last but not least, το νέο Scandal by Jean-Paul Gaultier. Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ niche αρώματα αλλά αυτό μου κέντρισε την προσοχή. Ένας εθιστικός αισθησιασμός που εκπέμπει αρρενωπότητα, το gourmand δίδυμο από δαμάσκηνο και σανταλόξυλο, αναδεικνύεται από το ξυλώδες κάστανο, αφήνοντας μια ακαταμάχητη οσφρητική πινελιά. Η φιάλη χαρακτηρίζεται από το γεωμετρικό της σχήμα και το βασιλικό της στέμμα, σύμβολο δύναμης, πάθους και μιας αίσθησης κινδύνου. Στο επόμενο blog post, περίμενε κάτι πιο niche, το ‘χω ήδη στο νου μου…
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα και τα νέα buzzers, στείλε μου στο tmastrogiannis@gmail.com τις προτάσεις σου, τη γνώμη σου για μέρη, γεύσεις, προϊόντα, αγορές, ακόμα και ερωτήσεις. Η αναζήτηση είναι συνεχής και αξίζει να τη μοιραζόμαστε.