Αποπνικτικές οι τελευταίες μέρες, γεμάτες σκόνη και γύρη που «αιωρείται» στο περιβάλλον
Έξαρση αλλεργιών, λασποβροχές, καθημερινή σκόνη και αέρας είναι μερικά μόνο από τα φαινόμενο που προδίδουν ότι η Αφρικανική σκόνη πλήττει την Αθήνα. Το ιδιαίτερα συχνό αυτό φαινόμενο είναι ουσιαστικά μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα και η συχνότητα και η ένταση αυτού στην Ελλάδα αλλάζει έτος σε έτος και δίνει από 7 έως 20 επεισόδια ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που μαζί με τα επεισόδια της Αφρικανικής σκόνης παρατηρούμε και επιδράσεις στην υγεία μας, όπως ερεθισμούς στα μάτια, έξαρση αλλεργιών και αναπνευστικά προβλήματα. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να μπουν βαθιά στους πνεύμονες μας και να περάσουν ακόμα και στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα προκαλώντας δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.
Οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης. Η ρινική συμφόρηση, το φτέρνισμα, τα υγρά μάτια είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα για να καταλάβεις ότι σε έχει πιάσει αλλεργία και σ’ αυτό φταίει η σκόνη. Εκτός από το αναπνευστικό σύστημα ευάλωτος στην αφρικανική σκόνη είναι και το ανοσοποιητικό μας με τα σωματίδια σκόνης που μπορούν να αποδυναμώσουν την άμυνα του οργανισμού μας και να δυσκολέψει την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά να μένουμε ενημερωμένοι συνεχώς για τις μετεωρολογικές προβλέψεις αλλά και τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης στην πόλη μας, να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες, να κρατάμε κλειστά παράθυρα και πόρτες, αερίζοντας ελεγχόμενα το σπίτι αλλά και να μένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό.
Tags: Αφρικανική σκόνη, υγεία Last modified: 01/05/2024