Ο αγαπημένος μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλά για την αλλαγή στάσης στον κόσμο όταν ο ίδιος αποφάσισε να μιλήσει για τον αυτισμό. Η αποκάλυψη για τις δυσκολίες που βίωσε η κόρη του
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Happy Day», μιλώντας ανοιχτά για μια βαθιά προσωπική ιστορία: τον αυτισμό της κόρης του, Άριας. Όπως αποκάλυψε, η διάγνωση ήρθε όταν εκείνη ήταν μόλις 3,5 ετών, σηματοδοτώντας μια περίοδο έντονης συναισθηματικής και ψυχολογικής πρόκλησης για την οικογένεια.
«Η κόρη μας διαγνώστηκε με αυτισμό 3,5 ετών. Στην αρχή ήταν δύσκολο και για εμάς. Ο αυτισμός ονομάζεται “αόρατη αναπηρία”», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος περιέγραψε πως, παρότι η Άρια επικοινωνεί και μιλάει πολλές γλώσσες, είχε δυσκολίες προσαρμογής, ιδίως στο σχολικό περιβάλλον, λόγω της έλλειψης φίλτρου στην έκφρασή της: «Τα παιδιά που είναι στο φάσμα, η Άρια μιλάει και μιλάει και πολλές γλώσσες, δεν έχουν φίλτρο σε αυτό που θα πούνε ή πράγματα που δεν ταιριάζουν στο περιβάλλον. Υπάρχουν και παιδιά που δεν μιλάνε».
Ένα από τα πιο επώδυνα σημεία αυτής της διαδρομής ήταν η κοινωνική απομόνωση που βίωσε η Άρια σε μικρή ηλικία. Ο Παπανικολάου θυμάται: «Για πολλά χρόνια δεν έπαιρνε προσκλήσεις σε πάρτι, δεν υπήρχε κάποιος να την καλέσει σε μια έξοδο. Ένιωθε αποκομμένη. Το καταλαβαίναμε γιατί ερχόταν στο σπίτι και μας το έλεγε, έλεγε κάποιες βαριές λέξεις». Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει, η οικογένεια στάθηκε στο πλευρό της και κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση: «Το τουμπάραμε όμως αυτό. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι χαρούμενη και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ευτυχία της».
Ο πρώην αθλητής αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις του περιβάλλοντος, αλλά και στη στάση που κράτησαν οι ίδιοι: «Δεν πήραμε πολλές συγγνώμες, γιατί και εγώ με τη γυναίκα μου είχαμε βγάλει “τσεκούρι”. Τουλάχιστον δεν την ξαναπείραξαν και βρεθήκαμε σε ένα περιβάλλον με παιδιά εκπαιδευμένα από το σπίτι τους. Και στα σχολεία πάει σιγά σιγά να γίνει μια αλλαγή».
Όταν ρωτήθηκε πώς αντέδρασαν ως γονείς στην αρχική διάγνωση, ο Παπανικολάου ήταν ειλικρινής: υπήρξε αρχικά σοκ, όμως η αποδοχή ήρθε σταδιακά, μαζί με μια συνεχής προσπάθεια για την ένταξη και την ευτυχία της Άριας. «Στα 14-15 είχαμε την καραντίνα, εκεί την είδαμε πιο χαρούμενη γιατί δεν ήταν έξω να την κοροϊδεύουν. Έτσι αποφασίσαμε με τη βοήθεια ενός ειδικού να της πούμε ότι έχει αυτισμό. Δεν σοκαρίστηκε. Άρχισε να το ψάχνει και μας ευχαρίστησε, μας είπε ότι ήταν σε ένα κλουβί και ένιωσε ότι απελευθερώθηκε».
Η στάση της Άριας σήμερα είναι ενδεικτική της αποδοχής και της δύναμής της: «Τώρα πάει και λέει μόνη της ότι έχει αυτισμό. Το αν θα γεννηθεί κάποιος με μια αναπηρία ή όχι, με αυτισμό, αν θα γεννηθεί μαύρος ή λευκός δεν είναι επιλογή».
Τέλος, αναφέρθηκε και στη σχέση της κόρης του με το αγόρι της, τονίζοντας τη στήριξη της οικογένειας: «Ήξερα ότι έχει αγόρι. Εμείς την πάμε στα ραντεβού της τις περισσότερες φορές. Είμαστε χαρούμενοι αν είναι χαρούμενη εκείνη».
Tags: αυτισμός, Δημήτρης Παπανικολάου Last modified: 02/05/2025