Γράφει: Today Επικαιρότητα

Υπόθεση Λύτρα: Η Αναστασία Γιάμαλη για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία

«Πίσω από κλειστές πόρτες, στις λιγότερο λαμπερές γειτονιές, γυναίκες της διπλανής πόρτας που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τη δημοσιότητα με την οικογενειακή τους ευτυχία, ή με την επαγγελματική τους επιτυχία, κακοποιούνται και δεν πηγαίνουν ποτέ σε κάποια κλινική παρά μόνο όταν είναι αργά…»

Για ακόμα μια φοράμ λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι

Αυτή τη φορά, αναφερόμενη στην κακοποίηση των γυναικών με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της, Απόστολο Λύτρα αλλά και τα ομοφοβικά σχόλια του Αλέξη Κούγια για την υπόθεση στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Στέφανο Κασσελάκη, η Νατάσα Γιάμαλη έγινε «χείμαρρος» κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ίδια τόνισε τη σοβαρότητα του θέματος της κακοποίησης των γυναικών και υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και προστασία των θυμάτων. Καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες και επεσήμανε τη σημασία της κοινωνικής και θεσμικής υποστήριξης για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση.

«Πίσω από κλειστές πόρτες, στις λιγότερο λαμπερές γειτονιές, γυναίκες της διπλανής πόρτας που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τη δημοσιότητα με την οικογενειακή τους ευτυχία, ή με την επαγγελματική τους επιτυχία, κακοποιούνται και δεν πηγαίνουν ποτέ σε κάποια κλινική παρά μόνο όταν είναι αργά… Θυμάστε την Τζεβριέ; Ήταν η 16 από τις 17 γυναικοκτονίες του 21. Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο από τα σοβαρά τραύματα που της επέφερε ο σύζυγος της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καθυστέρηση. Ο σύζυγός της την μετέφερε. Τι προφασίστηκε; Ότι είχε πέσει από τη σκάλα. Αυτές οι γυναίκες έχουν λιγότερους συμμάχους», είπε αρχικά αναφερόμενη ξεκάθαρα στην υπόθεση Λύτρα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, εξέφρασε τη διαφωνία της με τις τοποθετήσεις του και επεσήμανε την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα από τη μεριά των νομικών εκπροσώπων και των μέσων ενημέρωσης όταν αναφέρονται σε τέτοιες ευαίσθητες υποθέσεις. Τόνισε ότι οι δημόσιες δηλώσεις που υποτιμούν ή αμφισβητούν την εμπειρία των θυμάτων μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες και να αποθαρρύνουν άλλες γυναίκες από το να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά κακοποίησης.

«Και από την άλλη, των ανδρών που αν είναι γκέι δε δικαιούνται να μιλούν, όπως είπε για τον κύριο Κασσελάκη, είναι στερεότυπα για τις ελληνικές ταινίες του 60, όχι για σήμερα. Νιώθω πραγματικά ανακούφιση που η συγκεκριμένη γυναίκα επέζησε της ακραίας έμφυλης βίας που υπέστη, γιατί πήγε εγκαίρως στο νοσοκομείο και γιατί μετά, ως δικηγόρος εκφράστηκε με τρόπο άρτιο και στοιχειοθέτησε την ανάγκη για προστασίας της. Είναι άλλωστε συνήγορος στη στέγη κακοποιημένων γυναικών» ανέφερε στη συνέχεια σχετικά με τα σχόλια του Αλέξη Κούγια.

Tags: , , , Last modified: 19/06/2024

Ακολουθηστε το στα Google News και μαθετε πρωτοι οσα συμβαινουν