Γράφει: Today Επικαιρότητα

Πειρατική τηλεόραση: Εξάρθρωση κυκλώματος με 7.000 συνδρομητές – «πειρατές» και 25 εκατ. έσοδα

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποκάλυψε σημαντικές ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος, γεγονός που οδήγησε στη λήψη μέτρων όπως απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας και δέσμευση τραπεζικών θυρίδων

Το εν λόγω κύκλωμα διέθετε στην αγορά ειδικές συσκευές που παρείχαν παράνομη πρόσβαση σε όλες τις δημοφιλείς τηλεοπτικές πλατφόρμες, χωρίς τη συναίνεση των παρόχων

Ζημία που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ υπέστησαν συνδρομητικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξαιτίας ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος πειρατικής διανομής τηλεοπτικού περιεχομένου.

Η πειρατεία στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία, προσαρμοσμένη κάθε φορά στις τεχνολογικές εξελίξεις: από τις βιντεοκασέτες VHS των ‘90s, στα CD/DVD που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι, μέχρι και τους πρώτους «πειραγμένους» αποκωδικοποιητές. Σήμερα, με την εποχή του streaming και των IPTV, η πειρατεία έχει αναβαθμιστεί τεχνολογικά, αλλά διατηρεί τον ίδιο σκοπό: δωρεάν πρόσβαση σε περιεχόμενο που κανονικά προορίζεται για συνδρομητές.

Η επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Πάτρα, θεωρείται μια από τις πιο οργανωμένες και επικερδείς υποθέσεις του είδους στην Ελλάδα. Το δίκτυο είχε καταφέρει να αποκομίσει παράνομο όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ, με δραστηριότητα που εκτεινόταν και εκτός συνόρων. Οι Αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των βασικών εμπλεκομένων, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το σύστημα λειτουργούσε με φαινομενική απλότητα αλλά μεγάλη αποτελεσματικότητα: διακινούσαν τις λεγόμενες “μαύρες συσκευές” μαζί με λογισμικό που επέτρεπε την πρόσβαση σε premium περιεχόμενο. Οι πελάτες πλήρωναν απευθείας στο κύκλωμα με μηνιαίες «συνδρομές», χωρίς καμία σχέση με τους επίσημους παρόχους. Οι εγκαταστάσεις γίνονταν οργανωμένα, ακόμα και με τεχνική υποστήριξη, ώστε να ενισχύεται η ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για νόμιμη υπηρεσία.

Η ζήτηση αυξανόταν ραγδαία σε περιόδους μεγάλων αθλητικών γεγονότων — από ντέρμπι της Super League μέχρι τελικούς διεθνών διοργανώσεων. Ολόκληρες γειτονιές συμμετείχαν σε αυτό το άτυπο δίκτυο δωρεάν τηλεθέασης, κάνοντάς το σχεδόν… κοινωνικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών, μεγάλο μέρος των εσόδων επενδυόταν ή διοχετευόταν σε τυχερά παιχνίδια, θυρίδες και επενδυτικά προϊόντα, ενώ υπήρχαν απόπειρες απόκρυψης μέσω τρίτων, εικονικών συναλλαγών και εξωτερικών εμβασμάτων. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποκάλυψε σημαντικές ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος, γεγονός που οδήγησε στη λήψη μέτρων όπως απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας και δέσμευση τραπεζικών θυρίδων.

Tags: , , , , , , , , Last modified: 25/04/2025

Ακολουθηστε το στα Google News και μαθετε πρωτοι οσα συμβαινουν