
Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται στο πεδίο της μάχης, αλλά στο διπλωματικό πεδίο, καθώς Μόσχα και Κίεβο προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή και την εύνοια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ
Σύμφωνα με το CNN, η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση με drones κατά της Ουκρανίας, πλήττοντας κυρίως την περιοχή του Κιέβου και προκαλώντας θύματα, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί.
Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ ότι η άλλη είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση της ειρήνης, με σκοπό να επηρεάσουν την αστάθεια των απόψεών του. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν επίσης να μιλήσουν με τον Τραμπ πριν την επικοινωνία του με τον Πούτιν, λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να επηρεαστεί από τον τελευταίο που θα του μιλήσει.
Τον περασμένο μήνα, μετά από συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ο Αμερικανός Πρόεδρος άσκησε αυστηρή κριτική στον Πούτιν για τις επιθέσεις στο Κίεβο, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις προθέσεις του Ρώσου ηγέτη σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Πούτιν ενδέχεται να προσπαθήσει να τον επηρεάσει με διάφορα μέσα.
Η συνομιλία γίνεται ενώ ο Πούτιν έχει αγνοήσει πρόσφατες προτάσεις για κατάπαυση πυρός και απέφυγε συνάντηση με τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη
Το CNN τονίζει ότι η επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν ενδέχεται να είναι καταλυτική. Οι δύο ηγέτες θεωρούν πως έχουν την προσωπική ισχύ να επιλύσουν τη σύγκρουση, ενισχύοντας την αίσθηση ότι μπορούν να επιβάλουν λύσεις στους Ευρωπαίους και στους Ουκρανούς, όπως συνέβαινε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Οι αποτυχημένες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ώθησαν τον Τραμπ να εμπλακεί εκ νέου, προσπαθώντας να επαναφέρει τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις. Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα είναι μήπως Τραμπ και Πούτιν καταρτίσουν ένα δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο και το επιβάλουν στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επικοινωνήσει και με τον Ζελένσκι μετά τον Πούτιν.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα παραμένει: καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ώστε να ικανοποιήσει την άλλη. Παρότι οι συνομιλίες δεν είναι άχρηστες, αποκαλύπτουν το πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές. Τελικά, ακόμα και με αμερικανική πίεση ή παρέμβαση Τραμπ, είναι πιθανό τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να επιλέξουν τη συνέχιση του πολέμου.
Tags: Donald Trump, Αμερική, Βλαδιμίρ πούτιν, Ουκρανία, πόλεμος, Ρωσία Last modified: 19/05/2025