
«Η Πολιτική Ανάμειξη στην Τραγωδία» – Ο ρόλος της κυβέρνησης στη διαχείριση των ευθυνών
Η αποστολή της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις για ανάληψη πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Ο ανακριτής Εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, διαβίβασε το υλικό που περιλαμβάνει στοιχεία για ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, για την περίοδο 2016–2023.
Οι δηλώσεις των συγγενών θυμάτων εντείνουν την πολιτική πίεση. Ο Χρήστος Χούπας απευθύνθηκε άμεσα στον Πρωθυπουργό, ζητώντας να «μην κανακεύει τον κ. Καραμανλή» και καταγγέλλοντας πως «τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο για να έχει ασυλία». Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως «υπάρχουν σημαντικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα αποκαλυφθούν μόνο όταν απολογηθούν οι υφιστάμενοι του υπουργείου», τονίζοντας την ανάγκη για πλήρη έρευνα, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
Νομικά, η υπόθεση είναι ακόμη ανοικτή. Η ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι δικογραφίες προς τη Βουλή βασίζονται σε υφιστάμενες μαρτυρίες, έγγραφα και πρώιμα αποδεικτικά στοιχεία. Ο κ. Ψαρόπουλος επισημαίνει ότι η πλήρης εικόνα θα σχηματιστεί μόνο όταν ασκηθούν διώξεις και εξεταστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, περιλαμβανομένων γενικών γραμματέων και διευθυντών υποδομών.
Ωστόσο, η συνταγματική ασυλία των πρώην υπουργών αποτελεί σημαντικό νομικό εμπόδιο. Ο κ. Σπίρτζης φαίνεται να μην αντιμετωπίζει δίωξη «για λόγους τεχνικούς», σύμφωνα με τον κ. Ψαρόπουλο. Ο Καραμανλής, από την άλλη, είναι στο επίκεντρο καταγγελιών για «κακουργηματική πράξη διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών», κάτι που μένει να αξιολογηθεί αν η Βουλή προχωρήσει σε διαδικασία άρσης ασυλίας ή προκαταρκτικής εξέτασης.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις της Βουλής και των αρμόδιων δικαστικών αρχών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης αποκτά χαρακτήρα πολιτικού, ηθικού και κοινωνικού χρέους.