Γράφει: Επικαιρότητα

Απέλαση της Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλων ακτιβιστών από το Ισραήλ – «Τεντώνεται» το σκοινί της διεθνούς αντίδρασης

Η Σουηδή ακτιβίστρια συνελήφθη και απελάθηκε από τις ισραηλινές αρχές μετά τη συμμετοχή της σε ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα – Καλεί τη διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεση για τον τερματισμό του πολέμου και την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους τρεις ακτιβιστές, έπειτα από τη σύλληψή τους πάνω στο σκάφος «Madleen»

Το ιστιοφόρο κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και έχοντας στόχο να σπάσει συμβολικά τον ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής. Η Τούνμπεργκ κατηγόρησε ανοιχτά τις ισραηλινές αρχές για παράνομη αναχαίτιση σε διεθνή ύδατα, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως «αεροπειρατεία».

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια αποστολής που είχε ξεκινήσει από τη Σικελία, με στόχο να παραδώσει βασικά είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα, ιατρικά κιτ και βρεφικά προϊόντα – στον πληθυσμό της Γάζας. Στο σκάφος επέβαιναν 12 άτομα, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Το «Madleen» αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό πριν φτάσει στον προορισμό του και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ασντόντ, όπου οι επιβαίνοντες τέθηκαν υπό κράτηση.

Η 22χρονη Τούνμπεργκ, μόλις επέστρεψε στη Σουηδία, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ, καλώντας τους υποστηρικτές της και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση ώστε να επιτραπεί η τακτική ροή βοήθειας προς τη Γάζα και να σταματήσει ο πόλεμος. Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, περιέγραψε την εμπειρία της ως «σοκαριστική» και μίλησε για «σκόπιμη φίμωση της διεθνούς αλληλεγγύης».

Το Ισραήλ από την πλευρά του υπερασπίστηκε την ενέργειά του, υποστηρίζοντας πως οι αποστολές αυτές εξυπηρετούν πολιτική ατζέντα και πως ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έχουν εκφράσει συμπάθειες προς τη Χαμάς. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε την αποστολή του «Madleen» ως «επικίνδυνο επικοινωνιακό τέχνασμα».

Το συμβάν έχει ήδη προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούν για διαφάνεια και σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η υπόθεση της απέλασης Τούνμπεργκ ενδέχεται να λειτουργήσει ως νέα εστία πίεσης προς το Ισραήλ, την ώρα που η κρίση στη Γάζα βαθαίνει και η ανάγκη για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Tags: , , Last modified: 11/06/2025

Ακολουθηστε το στα Google News και μαθετε πρωτοι οσα συμβαινουν